Mi a kalligráfia?/書道とは

Yume - Álom
A távol-keleti kalligráfia egyike a különböző művészeti ágaknak.
Szépírás - jelentése a kalligráfiának; a görög kallos (szépség) és grafosz (írás) szavakból ered, a szépírás művészi fokú gyakorlását nevezik. Régebben az istenek ajándékának tartották az írást, de ez a felfogás szép lassan megváltozott.

A kínai írásjegyek neve hanzi, a japánoké kanji, a koreaiaké hanja. Természetesen Európában is elterjedt: van görög, illetve római kalligráfia. A nyugati és a keleti kalligráfia között hatalmas a különbség: míg nyugaton a leírt szöveg megjelenítésére helyezték a hangsúlyt, addig keleten a szellemi, lelki változásra.

Shodō, 書道
Keleten a mai napig szellemi fejlődés útjaként tekintenek a kalligráfia művelésére. Japánban shodōnak (書írás/ecset 道út) nevezik, amelynek jelentése: az írás/ecset útja - a tudatosság művészete ez. A shot nem lehet egyszerűen csak megtanulni vagy tapasztalat útján elsajátítani, hanem ki kell érdemelni, a lényegre kell ráérezni, mert kalligráfia nem tudatos erőfeszítés által születik. A test és a tudat erői hatnak az ecsetre, amelyekben ha feszültség van, rögtön meglátszik az ecsetvonáson és az íráson. Fontos a helyes gyakorlás, amely mentális változással jár együtt - a kalligráfia során az ember eléri a tudatosságot, amely az élet más területeire is átvihető.

A japán kalligráfia kanjikat ír le - logografikus írás, de vannak hiraganák és katakanák is (szótagjelek). A nyugatival ellentétben egyetlen egy betű képes előidézni egy-egy hangulatot vagy emlékképet: ez egy festmény is egyben. A latin betűs írással nem lehet ugyanezt a hatást elérni. A japán kalligráfia tele van expresszív vonásokkal, életerővel és szenvedéllyel.
„Az írással kapcsolatban azt kell mondjuk, hogy a mai ember nem birtokolja az írást, hanem az írás birtokolja őt. Mit jelent az, hogy »az írás birtokolja őt«? Azt jelenti, hogy a csuklónkban, a kezünkben rejlik az írásnak egy bizonyos gyakorlata. Gépiesen írunk a kezünkkel. Ez béklyóba köti az embert. Csak akkor szabadul fel ez alól, ha úgy ír, ahogyan rajzol vagy fest – amikor minden betű egy külön festménnyé vagy rajzzá válik. Ekkor megszűnik az, amit eredetileg »kézírás«-nak hívtunk.” (Rudolf Steiner)

Forrás: http://www.napfenyestanfolyamok.hu/ (megtekintve: 2013. 01. 25.)
http://www.beyondcalligraphy.com/ (megtekintve: 2013. 01. 25.)